Propisi vezani za ženeUkrašavanje/Tijelo

ŠTA JE ŽENI DOZVOLJENO OBLAČITI PRED MUŽEM?

PITANJE: Selam alejkum, uvaženi šejhu.
Imam jednu nedoumicu oko sljedećeg. Šta je ženi dozvoljeno oblačiti u kući, pred mužem, malim djetetom? Da li je dozvoljena npr. kratka, prozirna odjeća? Da Vas Allah nagradi svakim hajrom!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ženi je dozvoljeno da se oblači pred svojim mužem šta hoće po slobodnom izboru. Šta god procjeni da se sviđa njoj ili njenom suprugu od odjeće njoj je dopušteno da oblači, tj. da oblači odjeću sa kojom će biti što ljepša, privlačnija i izazovnija svome mužu.

Pa tako nema smetnje da supruga nosi kratko, prozirno, pantalone duge ili kratke, odjeću sa prorezima, izrezima, gdje joj se vide izazovni dijelovi tijela, … Takođe, ženi je dozvoljeno da ne nosi ništa od odjeće pred svojim mužem.

Ovo je izgrađeno na tome što su tijelo muža i žene jedno drugom halal gledanjem, diranjem i slično.

Dokaz za ovo su riječi Uzvišenog: „I koji stidna mjesta svoja čuvaju, osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu (robinja), oni, doista, prijekor ne zaslužuju. A oni koji i pored toga traže, oni u zlu pretjeruju“. (El-Mu’minun, 5-7)

Dozvola oblačenja ženi spomenute odjeće pred mužem je uslovljena sa dva šarta:

prvi – da to oblačenje ne bude sa nijetom oponašanja kjafira,

drugi – da ne bude sa nijetom oponašanja muškaraca,jer je zabrana istih došla u jasnim vjerodostojnim hadisima.

Bilježi Buharija u svom Sahihu od Ibn Abasa, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, prokleo muškarce koji oponašaju žene i žene koje oponašaju muškarce.

Takođe, bilježe Ebu Davud i Imam Ahmed hadis od Ibn Omera, radijallahu anhuma, u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Ko oponaša neke ljude (jedan narod) on je od njih“. Hadis su ocijenili dobrim i vjerodostojnim Ibn Hibban, Ibn Hadžer, Albani i Sulejman ‘Ulvan.

Kao što je ženi dopušteno, preporučeno i treba da se lijepo sređuje i izazovno oblači pred svojim mužem kako bi sa njom zadovoljio sve svoje potrebe i strasti prema ženama, tako i on treba da se njoj sređuje i lijepo oblači. Osim što je u osnovi žena ta koja se sređuje, uljepšava i ukrašava, zbog toga su njoj u islamu dozvoljene mnoge stvari, poput zlata, svile i slično, dok muškarcima nošenje istih nije dozvoljeno.

Nema smetnje da se žena pred malom djecom do njihove šeste ili sedme godine, kada još ne razaznaju stidna mjesta, da se oblači na gore spomenuti načen pred mužem.

Dok ako sa supružnicima u kući žive druge odrasle punoljetne osobe, poput očeva i majki, ili odrasla djeca starija od sedam godina i slično, žena u tom slučaju treba da se pristojno oblači pred njima kao što se oblači pred mahremima.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta