Kratki odgovori

ŠTA URADITI SA POCIJEPANIM STARIM MUSHAFOM (Kur’anom)?

PITANJE: Assalamu alaikum wa Rahmatullah wa barakathu. Molila bih vas da mi kažete šta uraditi s Kur’anom koji je iscijepan od korištenja. Jazaka Allah khajrn.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Najbolje je da se takvi Mushafi zapale.
Dokaz da nema smetnje zapaliti pocijepane i stare Mushafe je praksa ashaba.
Naime, takozvani Osmanovi, radijallahu anhu, Mushafi, njih 6, su napisani njegovom naredbom u vrijeme njegovog hilafeta kada se pojavilo veliko razilaženje među muslimanima oko harfova (a Kur’an je objavljen na 7 harfova kao što je došlo u hadisu mutefekun alejhi) na kojima je Kur’an objavljen. Ti Osmanovi Mushafi su zapisani na jednom HARFU a to je harf Kurejš. Usman, radijallahu anhu, je naredio da se spale svi ostali Mushafi koji su do tada bili napisani, a koji su bili napisani na svih sedam harfova. A sam taj harf Kurejš unutar sebe ima više KIRAETA, pa je u svakom Mushafu pisano rukopisom da obuhvata po jedan kiraet. Naravno, svi ti kiraeti su prenešeni odPoslanika, sallallahu alejhi ve sellem, oko čega nema spora niti razilaženja. U tim rivajetima (ili kiraetima) ima razlike u nekim harfovima i riječima, tj. u nekim su neke riječi potvrđene a u nekim nisu ili ima razlike unutar samih riječi u nekim harfovima. Zbog toga je su Usmanovim Mushafima pisano takvim rukopisima da oni u sebi obuhvataju te kiraete.
(Knjiza „El-Bejan fi ulumil-tibjan“, Muhammed Mahluf El-‘Adevi, poznati savremeni egipatski šejh i zamjenik direktora Univerziteta El-Azhar).

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta