Savremena pitanja

UČESTVOVANJA U NAGRADNIM IGRAMA NA FACEBOOK-u

PITANJE: Es-selamu alejkum.
Često se susrećemo sa nagradnim igrama na Facebook-u, koje su na sljedećem principu: osoba koja prodaje određenu robu objavi da poklanja neki artikal, dobitnik se određuje slučajnim izborom. Ne uslovljava se kupovina kod te osobe, već samo reklama, na način da se uradi lajk na tu stranicu gdje se reklamira roba, da se postavi slika artikla koji se poklanja i eventualno da se pozovu neke još osobe da se uključe u grupu ili da lajkuju stranicu. Suština je da se zahtijeva na ovakav način reklama određene trgovine ili stranice, a ne zahtijeva se kupovina. Čitala sam tekstove o ovome od mr. Nihada Ljakića, i ova situacija je najbliža onome što se spominje u trećem dijelu o toj temi, u zadnjem podnaslovu. Međutim, ne uklapa se potpuno, jer se u tekstu govori o uslovljavanju kupovine, a ovdje se to ne uslovljava već se uslovljava reklama, koja me ništa ne košta. Sestre koje se bave prodajom često objavljuju ove nagradne igre, pa sam, imajući povjerenja u njih da su se dobro raspitale oko propisa toga i zato što nema nikakvog ulaganja imetka, i ja učestvovala, ali sad sam u sumnji zbog ovog teksta, jer se ipak zahtijeva nešto zauzvrat.

Pitanje je hitno je iz razloga što ako je ovo halal, prolazi mnogo takvih prilika, jer često razne stranice imaju ove nagradne igre. Neki dan je npr. bila igra na facebook stranici BH Telecoma, nagrada je bila Samsung smart phone. Allah Vas nagradio!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

UOPĆENO O SAVREMENIM NAGRADNIM IGRAMA

Savremene nagradne igre koje nude razne kompanije, firme, preduzeća i vlasnici trgovina, svejedno bile one preko medija (radija i televizije) ili interneta, često budu zasnovane na kockanju koje je po Šerijatu zabranjeno. Zato musliman treba prije upuštanja u neku nagradnu igru provjeriti kod učenih da li je ona šerijatski sporna.

Shodno načinu učešća i organizovanja nagradnih igara ima raznih vrsta: poput nagrada koje se dobijaju plaćanjem takse za učešće, ili učestvovanjem u igri putem kupovine robe, ili nagradna igra “sakupi pa profitiraj”, ili nagradne igre čiji je cilj poučavanje ljudi i širenje znanja, ili nagrade koje se daju onima koji su stekli kupon za učešće u nagradnom izvlačenju i tome slično. Spomenuti primjeri nagradnih igara imaju različit propis (dozvole ili zabrane) shodno načinu učešća, a što je tema za sebe.

Pravilo na osnovu kojeg znamo da je neka nagradna igra zasnovana na zabranjenom kockanju je sljedeće: da je osoba koja učestvuje u toj igri (takmičenju ili natjecanju) ILI JE DOBITNIK ILI GUBITNIK. Ako je nagradna igra zasnovana na tome, da je učesnik ili dobitnik ili gubitnik, onda ona predstavlja kockanje koje je po Šerijatu zabranjena.

Kockanje (mejsir) je zabranjeno tekstom Kur’ana, Sunneta i idžma’om (konsenzus) islamskih učenjaka. Dokaz zabrane kockanja iz Kur’ana su riječi Uzvišenog: “O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti” (El-Maide 90-91).

A dokaz iz Sunneta je hadis: “Ko kaže svom drugu: dođi da se kladimo, neka da sadaku” (Buharija 4860 i Muslim 1647). Znači, za samo pozivanje na klađenje treba dati sadaku, što znači da je klađenje haram, a klađenje je vrsta kockanja.

KONKRETAN ODGOVOR

A što se tiče spomenute nagradne igre preko facebook-a, ona je zasnovana na sljedećem principu:

Firma (ili osoba) koja prodaje određenu robu objavi da poklanja neki artikal (čiji dobitnik se određuje izvlačenjem), pod uslovom da učesnik u toj nagradnoj igri izvrši reklamu na sljedeći način: da se uradi lajk na tu stranicu gdje se reklamira roba, da se postavi slika artikla koji se poklanja i eventualno da se pozovu neke još osobe da se uključe u grupu ili da lajkuju stranicu. Prema tome, uslov učešća u nagradnoj igri je reklama određene trgovine ili stranice.

Šerijatski status ove igre je sljedeći:

Prvo – pravilo po kojem se prepoznaje da li je neka nagradna igra zasnovana na zabranjenom kockanju ili nije glasi: ako je učesnik (u nagradnoj igri) ili dobitnik ili gubitnik, onda je nagradna igra kockanje koje je po Šerijatu zabranjeno.

Drugo – reklama određene robe ili stranice je usluga koja ima svoju materijalnu vrijednost koja se naplaćuje.

Treće – na osnovu onoga što je spomenuto pod „prvo i drugo“ proizilazi da je uslov učestvovanja u gore spomenutoj nagradoj igri preko facebook-a reklama koja ima svoju novčanu i materijalnu protuvrijednost, a to znači da je učesnik ili dobitnik ako bude izvučen ili gubitnik ako ne bude izvučen, jer je uložio za svoje učešće u nagradnoj igri reklamu koja ima svoju novčanu vrijednost.

Prema tome, učestvovanje u ovoj nagradnoj igri predstavlja skrivenu vrstu kockanja koja je po Šerijatu zabranjena.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta