Ocjena dokumentovanje i komentar hadisa

STVORITELJ ĆE DŽENNETLIJAMA UČITI KUR’AN – hadisi o tome

PITANJE: Esselamu alejkum.
Interesuje me da li je ovo tačno i validno, da će Milostivi učiti Kur’an robovima Svojim u Džennetu??? Kakavi su ovo hadisi????
Ovo je priredio jedan mr. hafiz, sada već doktor, da ne navodim ime. On kaže:
„Uzvišeni će učačima Kur’ana u Džennetu prirediti posebna iznenađenja i počasti. Doživjet će tu čast da će im njihov Stvoritelj učiti Kur’an.
Tirmizi i Hakim bilježe predaju od Burejde, r.a., da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: „Zaista će Džennetlije, svakoga dana, ulaziti Svemogućem, dva puta, pa će im On učiti Kur’an. Svaki od njih sjedat će na mjesto koje je za njega pripremljeno, od zlata, srebra, bisera i dragog kamenja. To će za njih bit radost kakvu nikada prije nisu doživjeli, niti su ikada išta ljepše i veličanstvenije čuli od toga. Zatim će se vratiti uzivajući u toj radosti i iščekujući tu blagodat ponovo“.
Autor djel El-Firdevs bilježi predanje od Ebu Hurejre da je Alejhisselam rekao: „Džennetlijama će Allahovo, dž.š., učenje Kur’ana izgledati tako kao da ga nikad prije nisu čuli“.
Također se navodi da će Allah Uzviđeni učiti svim stanovnicima Dženneta suru Er-Rahman kako bi ih na taj način posebno obradovao i iskazao im svoju počast i dobrotu.
Gospodaru naš, smjerno Te molimo da učiniđ Kur’an nasim vodičem u životu, drugom u kaburu, zagovornikom na Sudnjem danu i društvom koje će doživjeti radost slušanja Allahovog učenja Kur’ana. Amin!“

 

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Prenešeno je nekiliko hadisa u kojima je došlo da će Uzvišeni Allah učiti Kur’an džennetlijama u Džennetu. Međutim, svi ti hadisu su jako slabi tako da se ne mogu dignuti na stepen dobrog i prihvatljivog hadisa zbog mnoštva rivajeta. Sve ove hadise je šejh Albani ocijenio kao slabe i neprihvatljive u nekoliko svojih hadiskih zbirki i knjiga.
Nije ispravno niti od emaneta i znanja širiti jako slabe hadise bez navođenja da su slabi, a ako je to širenje zasnovano na neznanju, onda je to dodatni musibet.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta