PITANJA I ODGOVORIPorodično pravoPropisi vezani za žene

ŽENIDBA SA ŽENOM KOJA IMA VANBRAČNO DIJETE

PITANJE: Esselamu alejkum.
Planiram inšaAllah da se ženim, ali…. Mislio sam da je to osoba koju mi je Allah poslao iz Svoje milosti. Ona redovito klanja i uči Kur’an koliko je u mogućnosti. Poznajem je već godinu dana, te znam da se pridržava vjere, ali tek sad mi je rekla da ima vanbračno dijete… Možete li me posavjetovati šta da ja uradim? Redovito molim Allaha da im ukaže na pravi put … od kojeg ću imati koristi na dunjaluku i na Ahiretu. Da vas Allah nagradi na vašem odgovoru! Amin!
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ovo pitanje se vraća na mes’elu ženjenja žene koja je učinila zinaluk. Učenjaci oko toga imaju dva mišljenja:

 

prvo – da je dozvoljeno takvu ženu oženit uopćeno, ovo je stav većine učenjaka.

Drugo – da je nije dozvoljeno oženiti sve dok ne učini tevbu i dok ne prođe jedno mjesečno pranje (kako bi se znalo da nije zatrudnila) ili dok se ne porodi ako je zatrudnila. I jedan i drugi stav imaju argumente zasnovane na ajetima (sura En-Nur 3, El-Maide 5) i vjerodostojnim hadisima čije izlaganje bi uzelo mnogo prostora.

I po jednom i po drugom mišljenju ti nemaš šerijatske zapreke da je oženiš.

Po prvom mišljenju je jasno jer je po njemu uopćeno dozovljeno. A po drugom jer njeno redovno klanjanje, učenje Kur’ana i pridržavanje vjere upućuju da je učinila tevbu, a sa rađanjem djeteta je otklonjena druga zapreka, tj. čistića maternice. A to što te nije odmah obavijestila o djetetu razumljivo je. Jer da je to uradila odmah na samom početku nema sumnje da bi se ti okrenuo od nje.

Prema tome, stvar je do tebe. A savjetujem te, da ako ti je se svidjela i ako si našao kod nje osobine zbog kojih vidiš da možete imati zajedničku budućnost, da provjeriš da li je se iskreno pokajala zbog učinjenog djela. Pa ako jeste, onda uz Allahovu pomoć oženi je, jer svi smo mi griješnici kao što kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov je puno giješi, a najbolji griješnici su oni koji se puno kaju”. (Tirmizi 2499, Ibn Madže 4251, Ahmed 13072, Darimi 2727 i Hakim 7617, ocijenili su ga vjerodostojnim Hakim i Ibnul-Kattan, dobrim Adželuni i Alabani, kaže Ibn Hadžer da mu je sened jak, a slabim su ga ocijenili Ahmed, Zehebi i ‘Iraki, jer je u senedu Alijj ibn Mes’ade a oko njega se razilaze)

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta